Vi anbefaler: Stå fast: et opgør med tidens udviklingstvang

Steffen Kronborg, Holte Bibliotek, har læst: Svend Brinkmann: Stå fast; et opgør med tidens udviklingstvang (2014)

Svend Brinkmann er professor i psykologi ved Aalborg Universitet. I den egenskab har han skrevet en mængde artikler og bøger, hvoraf en af de seneste er den lille debatbog Stå fast. Her går Brinkmann i åben kamp mod tidens omsiggribende tendens til at fokusere på det indre via modebegreber som coaching, selvudvikling og positiv tænkning, frem for at lade almengyldige værdier styre ens liv.

I bogen opstiller Svend Brinkmann 7 gode råd (med et slet skjult hib til selvhjælpsbogen 7 gode vaner), som gennem øvelse og træning kan få læseren til at blive bedre til at stå imod tidens krav om stadige forandringer og uhæmmet udvikling. Rådene er dejligt polemisk formuleret og har overskrifter som ”Fokuser på det negative i dit liv”, ”Tag nej-hatten på” og ”Dvæl ved fortiden”. Med stadige henvisninger til stoicismens filosofi argumenterer Brinkmann for, hvorfor det i vore dage nærmest er positivt at være negativ, og hvorfor det kan være en god ide at tvivle om det meste.

Stå fast er en uhyre moralsk bog, hvor ord som pligtfølelse, sindsro og værdighed er i højsædet. Fornuft og moral er efterstræbelsesværdige værdier i bogens univers, som hævder, at der er værdier uden for en selv, som er værd at stræbe efter. Der er ting, man bør gøre, fordi de er vigtige – ikke fordi det bedst kan betale sig. Og så minder Brinkmann om de gamle romeres kloge motto: Memento mori – husk at du skal dø.

Og det bedste af det hele: samtidig med at være en meget moralsk bog, er Stå fast også en meget morsom bog. God fornøjelse.

Materialer